Na pár dní do Lucemburska

Na druhý květnový víkend jsme dostali pozvání za známou do Lucemburku, tak jsme toho využili a vyrazili. V ČR letos květnové státní svátky připadly na pondělky a to k prodlouženému víkendu přímo svádělo.

Praha – Luxembourg – Bech – Praha; cca 2000 km celkem (1500 cesta tam+zpět, 500km po okolních obcích; termín 5.-8.5.2017; celkové náklady 7500 Kč

Kromě samotného města Lucemburk jsme stihli navštívit i belgické opatství Abbaye d’Orval, známé výrobou vlastního piva (jako ostatně každé druhé v Belgii 🙂 a udělat si jarní procházku na otevření turistické sezóny v okolí města Bech.

Zajímavosti:

  • překvapilo nás, jak strmá je skála, na níž je město vystavěno – na několika místech je pro pěší připraven výtah (anebo schody pro sportovce 🙂
  • v Lucemburku mají náměstí Jana Palacha – týden po nás jej přijel osobně navštívit a pochválit i náš premiér.
  • turistické značení v LUX sice není na úrovni českého, zato servis pro turisty je excelentní. Na začátku turistické trasy je půjčovna vybavení včetně pohorek, čelovek a podobně – půjčovné se neplatí, jen je potřeba vše donést zpět. Na konci trasy u bývalého nádraží Bech pak čekaly shuttle busy, které nás dovezly zpět k autu.
  • zmatení jazyků, národů a místních příslušností je velké – běžně jsme za den projeli troje hranice a mluvili několika jazyky, šílený zmatek, ale se svou organizovaností to pořád tak nějak zvládají..

Fotogalerie zde: https://goo.gl/photos/JPgZFdMqKnsbygpn8

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *