Zářijový výšlap na Ještěd

Před několika lety, to když jsme spolu byli ještě krátce, jsem vzal Markét na Ještěd. Měla tehdy strach, že ho nevyjde (taky bylo celkem špatné počasí), tak jsme nahoru jeli lanovkou a sešli kopec pouze dolů. Od té doby jsem jí několikrát připomenul, že nám toto místo stále chybí vyjít pěšky i nahoru. A až letos přetekl kalich trpělivosti a souhlasila s tím, že teda půjde, ale jen proto, aby to ode mě už nemusela poslouchat. Na vrcholu, u teplého čaje a s výhledem do krajiny, mi pak oznámila, že to vlastně nebyla taková hrůza a měli bychom si takové výšlapy dělat opakovaně..

Fotogalerie je zde: https://goo.gl/photos/QHM44S6eKduoR5WYA

Ještěd je nejvyšší horou Jizerských hor, vrchol se nachází ve výšce 1012 metrů nad mořem a nejsnadněji se na něj dostanete lanovkou z Liberce-Horního Hanychova. Nebo po některé z mnoha a mnoha značených tras, které okolím vrcholu procházejí. Pod kopec a pod lanovku jezdí tramvajová linka č. 2 z libereckého autobusového nádraží.

Na samotném vrcholu se pak nachází restaurace a Hotel Ještěd s kapacitou až 51 míst. Nachází se v prostoru stavby televizního vysílače, zpracovaného na místě bývalé horské chaty a později hotelu, který roku 1963 vyhořel. Architektonickou soutěž vyhrál Josef Hubáček s návrhem současné podoby vysílače, který byl otevřen roku 1973, a za svůj počin získal mnoho ocenění od designérů v Česku i zahraničí.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *