Čestnost a vstřícnost

Co jsem přijela do Dánska, mám pocit, že lidi jsou tady, tak nějak víc vstřícní, čestní a věří vašemu slovu. A po čase se z pocitu stala i zkušenost, kterou jsem já nebo někdo v mé blízkosti zažil. Ráda bych se s vámi o tyto zkušenosti teď podělila:

1) Rozbitá žárovka – někdy v září jsem si koupila žárovku, s tím, že na obalu bylo napsáno, že má svítit až 10 tisíc hodin. Jenže po asi 14 dnech přestala svítit a upadl jí kryt. Účtenku jsem samozřejmě vyhodila, k čemu bych jí měla, když má žárovka svítit 10 tisíc hodin, že. Ale líná huba holé neštěstí, tak jsem šla do obchodu, k de jsem jí koupila a narovinu řekla co se stalo, že nemám účtenku, ale mám výpis z platby kartou. Prodavač se se mnou bavil anglicky a bez debat mi dal novou. Byla jsem docela příjemně překvapená.

2) Špatně vydané peníze z pokladny – tohle se přímo nestalo mě, ale příběh je z první ruky. Kamarádka nakupovala oblečení a platila v hotovosti. V dalším obchodě si uvědomila, že jí špatně vydali a že jí vrátili jen drobné do 100DKK ale už ne papírovou 100DKK. Tak se vrátila do onoho obchodu a vysvětlila co se stalo. Prodavačka jí sdělila, že hned jí ty peníze nemůže vrátit, že musí udělat inventuru kasy na konci směny, a že pokud tam ty peníze budou přebývat, tak jí je vrátí. Vzali si její telefonní číslo a poslali jí domu. Pamatuji si, že ten den byla celkem vytočená, protože nevěřila tomu, že by jí ty peníze vrátili (předsudky z domu). A světe div se oni jí skutečně z toho obchodu volali, že ty peníze přebývají a že si pro ně může přijít.

3) Pokuta za špatné parkování – před Velikonocemi jsem tu měla na návštěvě kamarády, jako všichni před nimi i oni přijeli autem a parkovali před mým bydlením. Všude se za parking platí, tak jsem jim dala papír A4, od firmy co mi pronajímá bydlení, s tím, že tam můžu parkovat. A co se nestalo, jako třetí návštěva v pořadí dostali pokutu (650DKK), s tím, že to parkoviště není určené pro tu firmu, která mi pronajímá bydlení. Kdyby šlo o pokutu 100DKK tak jí asi zaplatíme, ale 650DKK je docela pálka. Takže jsem sebrala veškerou svou odvahu a zavolala dané firmě, co mi pokutu dala, že proč mi jí dala, že tam bydlím. Byl to docela dlouhý rozhovor, kdy jsem po pravdě vysvětlila, že jsem žila v domnění, že tam mohu parkovat, protože je to před mým domem. A že se snažím momentálně zjistit od firmy, co mi pronajímá byt, kde že to můžu vlastně parkovat. Ale protože jsem na dovolené mimo Dánsko, nemůžu se jim dovolat ani je osobně navštívit. Pán od „parkovací firmy“ nejdřív, že to musím zaplatit, ale po čase změnil názor a oznámil mi, že to platit nemusím tu pokutu. To byl pro mě celkem šok, příjemný.

Musím říct, že v obou mých případech, jsem mluvila pravdu, i když jsem mohla tu skutečnost přikreslit, aby hrála v můj prospěch (ne přímo lhát, ale vykreslit to lépe, zamlčet nějaký ten fakt) a vyplatilo se to. Lidi prostě věří tomu, co říkáte. To se mi potvrdilo i ve škole. V květnu máme v jednom předmětu povinné prezentace, které se musíme zúčastnit, abychom mohli na zkoušku. Je to ve stanoveném termínu a omluva jen nemoc a dopis od lékaře. No a mě se to zkřížilo s možným pohovorem v Česku, kde chci/potřebuji být a tam je termín taky stanovený. Tak jsem se šla zeptat vyučujícího, jestli je aspoň miniaturní šance, že bych tu prezentaci mohla mít jindy, že mám důležitou věc. Okamžitá reakce, ano není problém 🙂 a ani po mě nechtějí žádné potvrzení, že skutečně jdu na pohovor a nevymýšlím si.

A nakonec taková drobnost, všichni jsou zvyklí tady nechávat své věci ve třídách a jít třeba na oběd, nebo sedí v PC učebně a odskočí si někam pryč. Nic si sebou neberou, všechno zůstává v dané učebně. Přemýšlím, jestli jsem z domu už tak poblázněná, ale já si ani v Česku na škole nikdy nenechávala věci jen tak ležet někde, ani když jsem šla na záchod.

Před nedávnem mi byl představen koncept, který vládne Skandinávským zemím, jmenuje se to Jante Law.  A říkám si, že to asi vysvětluje hodně toho, co v Dánsku vidím a zažívám. Zahrnuje to věci jako zdvořilost, skromnost, nepovyšování se nad ostatní apod.

Postřeh cizince žijící v Dánsku (v angličtině) k tomuto tématu: http://www.foreignersindenmark.dk/display.cfm?article=1000552&p=1000549&page=Jante+Law

Anglická wikipedie na toto téma: http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_Jante

Česká wikipedie, toho moc nemá, pouze překlad 10 „přikázání“, ale myslím si, že takhle je to velmi vytržené z kontextu a člověk by mohl nabýt dojmu, že je to hodně negativní věc (nesmíš, nemůžeš, nejsi atd.) http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon_Jante Spíš si myslím, že lidi se tím učí být víc pokorní a spokojení s tím co mají. Hezky to podle mě vystihuje tento článek (v angličtině) http://blogs.denmark.dk/sharmi/2013/04/11/who-cares-what-you-do-for-a-living-in-happy-denmark/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *