Kuala Lumpur, Penang

Hned první den jsme se potkali s naším českým kamarádem Adamem, který cestuje po světě, pomáhá v neziskovkách a sbírá neuvěřitelné zážitky (mrkněte třeba na http://www.route2011.com nebo úžasné fotky na http://www.worldphotos4sale.com).Momentálně je už nějakou chvíli v Malajsii, tak jsme mu přijeli udělat radost Grankem, tvarůžkama a Tatrankama 🙂

Ubytování na první dny jsme měli domluvené u kamarádky z práce, a tak jsme měli víc času se jednak dospat a jednak projít si noční trh, plný ovoce, zeleniny, sladkostí, smaženého jídla a úžasných vůní koření. Perfektní příprava nosu a žaludku na asijské dobrodružství. Nudle, rýže, nudle, rýže, spousta kuřecího a jiných druhů masa, mořská havěť, kari, pepř a chili, uf.

Samozřejmě jsme se prošli i po městě samotném, udělali ty nejprofláklejší fotky u Petronas Towers a KL Tower, prošli se kolem botanické zahrady, Bird Parku, podívali se do Národní mešity i do Národního muzea.

Zajímavosti a tipy: 1) Na můstek spojující obě věže Petronas Towers se čeká mnohahodinová fronta. Přišlo nám, že lepší výhled bude z KL Tower (je vyšší a na kopečku) a vydali jsme se na ni. Kromě 360° rozhledu jsou z ní hlavně vidět i ty samotné Petronas Towers 🙂 2) Pro pohyb v Kuala Lumpur slouží velmi jednoduchý systém vlaků (KTM Komuter, super levné, ale taky super přecpané), lehké železnice (LRT) a monorailu, na který navazuje značně nepřehledný systém busů. Ty jsme vůbec nepoužili. Linky LRT a Monorail jsou integrované do jedné čipové karty, u vstupů jsou turnikety.

V pátek jsme se potkali i s další kamarádkou Zuzkou, která nás vzala na slovenskou party. Moc si z toho večera nepamatuju (kombinace únavy, horka a slovenské domácí pálenky dělá svoje), ale výhled z toho bytu přímo na osvětlené Petronas Towers byl super 🙂 Na balkóně jsme ještě poslouchali koncert, který místní ropná společnost Petronas organizovala u příležitosti konání místní Velké ceny Formule 1.

A na ty formule jsem se obzvláště těšil 🙂 V sobotu jsme si zajeli na okruh v Sepangu podívat se na přidružené závody cestovních aut a kvalifikaci, v neděli pak na závod GP2 a samotné F1. Josef Král mi v GP2 udělal radost svým postupem z 15. místa na deváté (snad jediný, kterého jsem vůbec viděl předjíždět), ale obávám se, že moje česká vlajka nikde v přenosu vidět nebyla.. Samotný závod F1 už nebyl tak zajímavý, hned na startu začlo pršet, pak závod za skoro hodinu zastavili a nakonec jsem se přepočítal v počtu kol, takže jsem konec závodu zjistil tak, že najednou jeli všichni nějak moc pomalu 🙂 Zážitek skvělý, zvládl jsem sledovat pořadí i bez obrazovky a timingu, ale bez špuntů v uších jsem to vydržel asi jenom třetinu závodu (cca 20 kol)..

Pak jsme si v KL ještě vyzkoušeli spaní v Chinatownu (v noci to tam vypadalo úplně stejně jako na night marketu), návštěvu doktorů (dostal jsem antibiotika kvůli infekci a oteklému kotníku), navštívili jsme buddhistické poutní místo Batu Caves a vyrazili na sever na ostrov Penang. Ten je známý jako první osídlené místo kolonisty již v 16. století a poté sloužící jako administrativní centrum severu Malajsie (od cca konce 18. stol.). My jsme se spíše než o historii (pevnost Cornwallis a okolní čtvrť jsou zapsány v UNESCO) zajímali o pláže a těch je na severu ostrova nepočítaně (např. nejznámější oblast Batu Ferringhi).

Po necelých třech dnech na Penangu jsme pak vyrazili dále na sever, do Thajska..

Join the Conversation

1 Comment

  1. Teď jsem se díval a Petronas Towers se pořád drží v desítce největších mrakodrapů, ale je to celkem těsné. A myslím, že moc dlouho to neudrží, někde jsem četl o celkem velkých stavbách, co jsou v plánu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *